top of page

Kimlik avı postalarının konuları



Hesap sorunları

Postaların içeriklerine gelecek olursak, bu tarzda yazıların çoğu mağdurun e-posta hesabına dair bir sorun olduğunu söyleyerek başlar: depolama alanı sınırına ulaşılmış, posta teslim sorunu, yetkisiz giriş, spam e-posta suçlamaları, başka bir takım ihlaller olduğuna dair uyarılar ve benzerleri.

Genellikle kullanıcıya söz konusu sorunu nasıl çözeceğini söylenir — çoğunlukla bir bağlantı adresine tıklayarak veya bir eklentiyi açarak hesap verilerinin onaylanması veya güncellenmesi söz konusudur. Alıcının gözünü korkutmak için, talimatlar uygulanmazsa hesaplarının engelleneceği veya silineceği söylenir. Neredeyse her vakada, birkaç saatle birkaç hafta arasında değişen belirli bir yanıt verme süresi verilir. Bu genellikle 24 saattir — hem inandırıcı hem de mağdurun rahatlayıp olayı unutmasına izin verecek kadar uzun olmayan bir süre.



“Hesabınız spam mail gönderdiği için 24 saat içinde silinecektir.” Tehditler ve süre sınırları kimlik avında kullanılan tipik numaralardır


Sahte iş yazışmaları

Bazen alışıldık olmayan kimlik avı iletileri e-posta hesaplarını hedef alır. Bu türden iletilerin içeriğinde e-posta veya hesap verilerine herhangi bir atıf yoktur. İleti, gerçek bir iş yazışmasına benzeyebilir.

Sahte iş yazışmalarını kullanan kimlik avı örneklerinin arttığını son senelerde arttığını belirtmekte fayda var. Bu türden iletiler genellikle zararlı eklentiler göndermek için kullanılır, ama bazıları da kişisel verileri çalmaya yöneliktir. Sıradan bir kullanıcı için bir kimlik avı iletisini tespit etmek zor olabilir – siber suçluların bel bağladığı şey de budur.



Sahte iş yazışmaları kurumsal hesap hırsızlıklarında sık kullanılan bir yöntemdir


Bazı kullanıcılar bir dolandırıcılık olduğundan şüphelenmezler ve giriş yapıp var olmayan bir belgeyi görmek için bağlantıya tıklarlar.



Kimlik avı web sayfaları, kullanıcıyı kimlik avı iletisinde bahsedilen belgeyi görmek için giriş yapmaya yönlendirir


Kimlik avı sayfası türleri

İletilerin formatı ve içeriğinden yukarıda bahsetmiştik, şimdi de kimlik avı web sayfalarının nasıl göründüğüne bakalım ve dolandırıcılık olup olmadığını tespit etmek için dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedelim.

İlk dikkat edilmesi gereken şey bağlantı adresidir. Bu adres bir dolandırıcılığı doğrudan ele verebilir. Tipik dolandırıcılık ibareleri şunlardır:

  • Gönderici kurumla alakası olmayan alan adı (domain),

  • Alan adı yerine adres uzantısında bulunan kurum veya web hizmeti isimleri, örneğin www.example.com/outlook/,

  • yazım yanlışları,

  • bağlantı adresinde bulunan bir dizi rastgele sembol,

  • Latin alfabesine benzeyen diğer dillerden semboller – c yerine ç, a yerine á ve benzeri.

Kimlik avcıları, iletiler gibi sahte web sayfalarını da gerçek olanlara mümkün oldukça benzer yapmaya çalışırlar. Ama ayrıntılar her zaman unutulur – ancak maalesef her kullanıcı bunları fark edemez.

Bu anlaması kolay olan kısımdır; çevrimiçi hizmet sağlayıcısının resmi sitesinin tam olarak neye benzediğini anımsayan insan sayısı azdır. Dolayısıyla inandırıcı bir kimlik avı sayfası yaratmak için genellikle temel karakteristik unsurları kullanmak yeterlidir (renk, taslak, logo, vs.



Sahte web posta giriş sayfası


Kimlik avı sayfaları ücretsiz web posta kullanıcı adı ve şifrelerini çalmak için tasarlanmış oldukları için, genellikle aynı sayfada çok sayıda web posta hizmeti bağlantısı bulunur.

Bunlardan herhangi birine tıklarsanız, ilgili hizmetin giriş sayfasına benzeyen bir pencere açılır. Dolandırıcılar bu sayede çok sayıda ayrı sayfa yaratmadan sadece tek bir sayfayı kullanarak çok sayıda hesaba ait verileri toplayabilir.


Kimlik avcıları, belirli bir posta servisini temsil ediyormuş gibi yapmak yerine, kullanıcıları bir dizi en yaygın web posta hizmeti arasından seçim yapabilecekleri bir kimlik avı sayfasına yönlendiren (herhangi bir konuda yazılmış, örneğin daha önce belirtildiği gibi iş yazışmaları içeren) iletiler kullanarak daha fazla potansiyel mağdura da ulaşabilir.



Sahte webposta giriş sayfasının başka bir örneği


Kimlik avı iletilerini ele alırken bahsettiğimiz zaman sınırı numarası bazen kimlik avı sayfalarında da kullanılır. Kullanıcı sahte sayfayı açtığında, kandırılan kullanıcıların verilerini girmeleri için kalan süreyi gösteren bir geri sayım başlar.


Bazı kimlik avı sayfaları da kullanıcıları acele etmeye zorlar


Mağdur tarafından verileri kimlik avı sayfasına girildiğinde, farklı sonuçlar ortaya çıkar. Bazı web sayfaları erişilemez hale gelir veya hata mesajı verir. Bazıları da girilen verilerin yanlış olduğunu ve verilerin tekrar girilmesini söyler.

Muhtemelen en tehlikeli senaryo, geç ivme kazanandır. Veriler girildiği anda, kimlik avı sayfası kullanıcıyı söz konusu web posta hizmetinin gerçek giriş sayfasına yönlendirir. Kullanıcı bir hata oluştuğunu düşünerek kullanıcı adı ve şifresinin yeniden girip bu sefer başarılı bir şekilde giriş yapar ve yaşanan garipliği tamamen unutur.

Kimlik avı iletilerinin tespit edilmesi

  • Eğer göndericinin adresindeki alan adı söz konusu gönderici kuruma ait değilse – ve özellikle de posta kutusu ücretsiz olan web posta hizmetlerinden birine kayıtlıysa – ileti sahtedir. Resmi posta iletileri her zaman resmi adreslerden gelir.

  • Eğer ileti tıklanması gereken bağlantılar, alakasız alan adları, yazım hataları, özel semboller ve benzerlerini içeriyorsa, karşınızda duran şey bir dolandırıcılık örneğidir.

  • İletide hesabınızla ilgili beklenmedik sorunlar olduğundan bahsediliyorsa ve belirli bir bağlantıya tıklayarak süre dolmadan giriş yapmanız talep ediliyorsa, bu ileti dolandırıcılardan gelmiştir.

Bunların hepsini hatırlamanız ve her aldığınız iletiyi iyice incelemeniz faydalı olsa da gerekli değildir. Bunun yerine, kimlik avı ve diğer çevrimiçi tehditlere karşı kendinizi korumak için sağlam bir anti-virüs ürünü kullanın.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page